Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@06:09:07 GMT

ایزوپروپیل الکل را بشناسیم

تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۴۸۴۱۳

ایزوپروپیل الکل را بشناسیم

ایزوپروپیل الکل یکی از ایزومرهای پروپیل الکل با خاصیت ضد باکتری است. این ماده، مایعی فرار و بی رنگ است که بویی بین استون و اتانول و طعم تلخی دارد.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام ایمن سبز، با دمای آتش‌گیری حدود ۱۲°C، این ماده یک مایع بسیار آتش‌گیر محسوب می‌شود، به همین دلیل باید در ضروف در بسته و به دور از حرارت نگهداری شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ماده، یک محصول تجاری است که عمدتا به عنوان محلول ۷۰٪ در الکل پزشکی و ضد عفونی کننده‌های دست یافت می‌شود.

از ایزوپروپیل الکل در ساخت مواد آرایشی ، محصولات پوست و مو، داروها، عطرها، ضد یخ، صابون ها و انواع شوینده‌ها مثل شیشه ‌پاک‌کن‌ها نیز بسیار استفاده می‌شود. برخلاف سایر الکل‌های سمی‌، بلع ایزوپروپانول به ندرت باعث مرگ می‌شود ولی ایجاد مسمومیت می‌کند. همچنین بخارات سنگین آن چشم، بینی و گلو را تحریک می‌کنند.

این ماده طیف وسیعی از ترکیبات غیر قطبی را حل می کند. در الکل‌ها، اترها و کلروفرم قابل حل است؛ ولی در محلول‌های نمکی حل نمی‌شود. ایزوپروپیل الکل در آب به هر نسبتی حل می‌شود. این ماده برای برخی پلاستیک‌ها، لاستیک‌ها و پوشش‌ها خاصیت خورنده دارد.

کاربردهای ایزوپروپیل الکل کاربردهای پزشکی (غلظت ۷۰-۶۰ درصد)

· استفاده در الکل پزشکی یا رابینگ الکل‌ها

· استفاده در ضد عفونی کننده‌های مورد استفاده در خانه، بیمارستان و صنعت

· استفاده در تولید کیسه‌های یخ برای کاهش ورم و التهاب

· استفاده در محلول‌های پانسمان

· در گذشته به عنوان بی‌حس کننده نیز استفاده می‌شد؛ اما به علت عوارض جانبی استفاده از آن متوقف شده است.

کاربرد آزمایشگاهی (غلظت ۹۰-۷۰ درصد)

· به عنوان نگهدارنده‌ی نمونه‌های بیولوژیکی

· استفاده در استخراج DNA

· استفاده در فرآیند پردازش بافت

کاربرد در صنعت خودرو

· کاربرد به عنوان ضدیخ علت نقطه انجماد پایین

· استفاده برای ساخت مایعات شستشوی خودرو

· استفاده برای حذف آثار روغن ترمز از سیستم‌های ترمز هیدرولیکی

دیگر کاربردها

· استفاده به عنوان حلال در لوازم آرایشی، دئودورانت‌ها و لوسیون‌ها

· ضدعفونی کننده‌ی سطوح، لوازم الکترونیک و وسایل منزل

· استفاده به عنوان کاتالیزور و معرف شیمیایی

· استفاده در جوهرها و روغن‌هایی با سرعت خشک شدن بالا

· استفاده در تولید استون، گلیسرول، ایزوپروپیل استات، متیل ایزو بوتیل کتون و ایزوپروپیل آمین

· استفاده در فرآیندهای استخراج

· استفاده در روان‌کننده‌ها و گریس‌ها

· اتفاده در تولید آفت‌کش‌ها و حشره‌کش‌ها

برخی کاربردهای خانگی

· پاک کردن تخته‌های وایت برد

· جدا کردن برچسب لوازم خانگی

· تمیز کردن فولاد ضد زنگ

· تمیز کردن عینک وسایر وسایل شخصی

· تمیز کردن اتصالات الکتریکی، دی وی دی، سی‌دی و…

· ضدعفونی اسفنج‌های ظرفشویی و براش‌های آرایشی

روش تولید

دو روش تولید مرسوم برای ایزوپروپیل الکل وجود دارد:

در روش قدیمی‌تر، پروپیلن به صورت غیر مستقیم با استفاده از اسید سولفوریک برای تشکیل ایزوپروپیل سولفات هیدراته می‌شود. سپس ایزوپروپیل سولفات با بخار هیدرولیز می‌شود تا اسید سولفوریک و ایزوپروپیل الکل به دست آید. این روش در آمریکا غالب است و طبق واکنش زیر در حضور H۲SO۴ انجام می‌گیرد:

CH۳CH=CH۲ + H۲O => (CH۳)۲CHOH

روش مدرن تر، هیدراسیون مستقیم شیمیایی پروپیلن باخلوص بالای ۹۰% است. در این روش دیگر نیازی به اسید سولفوریک نیست. از این روش بیشتر در اروپا استفاده می‌شود.

تفاوت ایزوپروپیل الکل با اتانول

ایزوپروپیل الکل و متانول به علت خواص ضد باکتریایی، هر دو در ضدعفونی کننده‌ها استفاده می‌شوند که در بازار به عنوان رابینگ الکل شناخته می‌شود.

این ماده کاربردهای وسیع پزشکی دارد و با غلظت ۷۰% به بازار ارائه می‌شود. طبق مطالعات انجام شده، ایزوپروپیل الکل در ضدعفونی موثرتر از اتانول عمل می‌کند. از آنجا که اتانول برای عمل به زمان بیشتر و روش‌های خاصی نیاز دارد، بهتر است از ضد عفونی کننده‌هایی مانند ایزوپروپیل الکل که سریعتر و ساده تر عمل می‌کنند استفاده شود.

در واقع هر دو الکل از نظر مکانیسم از بین بردن باکتری‌ها بسیار شبیه هستند اما در تماس با پوست و ضدعفونی کردن آن تفاوت‌هایی دارند.

اتانول با از بین بردن پروتئین‌های غشایی، بسیاری از سلول‌های باکتریایی و ویروسی از جمله ویروس HIV، هپاتیت A و خانواده‌ی کرونا ویروس را از بین می‌برد. این الکل در حال حاضر در بعضی صابون‌ها و مواد بهداشتی استفاده می‌شود اما اثر خشک کنندگی نامطوبی بر پوست می‌گذارد و نباید به تنهایی برای ضدعفونی دست‌ها به کار رود.

ایزوپرپوپیل نیز با سرعت مشابه اتانول تبخیر می شود و به همان شیوه سلول های باکتریایی و ویروسی را از بین می برد اما از آن جا که روی بافت های زنده پوست تاثیر چندانی ندارد برای ضد عفونی کردن پوست بهتر از اتانول است و اغلب به عنوان آنتی سپتیک پوست و در بیمارستان‌ها استفاده می‌شود.

یکی دیگر از مزایای ایزوپروپیل الکل نسبت به اتانول این است که سمّیت کمتری دارد به همین دلیل از آن به طور گسترده به عنوان حلال و مایع تمیزکننده استفاده می‌شود.

اهمیت ایزوپروپیل الکل در جلوگیری از ویروس کرونا

الکل‌ها، باکتری و ویروس را از طریق یک فرآیند شیمیایی ساده معروف به دناتوراسیون از بین می‌برند. دناتوراسیون هنگامی اتفاق می‌افتد که مولکول‌های الکل با غشای چربی که سلول را در بر گرفته است، واکنش دهند. با تجزیه غشای چربی، تمام اجزای حیاتی سلول شروع به حل شدن می‌کنند و سلول به سرعت می‌میرد.

ایزوپروپانول به عنوان یک ماده‌ی ضد عفونی کننده، می‌تواند در صورت استفاده‌ی مداوم، اصولی و ایمن در شکستن زنجیره‌ی ویروس کرونا بسیار موثر واقع شود. 

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ایزوپروپیل الکل ایمن سبز ایزوپروپیل الکل استفاده می شود ضد عفونی کننده کننده ها الکل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۴۸۴۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الکل‌های دست‌ساز و قاچاق زمینه‌ساز بروز مسمومیت

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، شاهین شادنیا، درباره افزایش موارد مسمومیت با الکل‌های سمی، اظهار کرد: اغلب موارد، مسمومیت‌هایی هستند که به بهانه تفریح، اقدام به مصرف مشروبات دست ساز و سمی کرده‌اند.

وی با بیان اینکه در کشور ما تولید و واردات مشروبات الکلی ممنوع است، افزود: الکل‌هایی که به صورت دست‌ساز تولید و یا قاچاق وارد کشور می‌شوند زمینه‌ساز بروز مسمومیت‌های خطرناک می‌شوند.

شادنیا گفت: ماده اصلی در مشروبات الکلی «اتانول» است که در مقدار و مصرف مشخص معمولاً باعث بروز مسمومیت‌های جدی در افراد نمی‌شوند.

رییس بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم با تاکید بر اینکه مصرف الکل اتیلیک یا اتانول در اغلب موارد سمیت جدی و خطر مرگ و میر برای افراد ندارد، اضافه کرد: صرفاً مصرف بیش از حد این مشروبات الکلی می‌تواند خطرناک باشد.

وی با بیان این موضوع که مشروبات الکلی که به صورت قاچاق وارد کشور و یا به صورت غیرمجاز تهیه می‌شوند خطرات جدی برای مصرف کننده به همراه دارند، ادامه داد: معمولاً افراد سودجو در مراحل ساخت این مواد از الکل‌های حاوی متانول و یا سایر الکل‌های سمی استفاده می‌کنند و همین موضوع زمینه‌ساز بروز مسمومیت شده است.

شادنیا با بیان اینکه به طور کلی مصرف بیشتر از حد مشروبات الکلی حاوی اتانول (الکل اتیلیک) با نشانه‌هایی همراه است، گفت: اختلال تعادل، ناهماهنگی بین فعالیت‌های عضلانی و مغزی، پرخاشگری، خواب آلودگی و یا افت قندخون از نشانه‌های مصرف این مشروبات الکلی است.

وی با تاکید بر اینکه به دنبال مصرف مشروبات الکلی حاوی اتانول و به محض بالا رفتن سطح آن در خون، علایم مسمومیت سریع ایجاد می‌شود، گفت: در مورد الکل‌های سمی و غیر استاندارد مشکل اینجا است که این مواد سمی در فاز اولیه بعد از مصرف نشانه یا علامت خاصی ندارند و وقتی این مواد سمی وارد بدن می‌شوند، شروع به متابولیزه شدن می‌کنند و سپس باعث بروز علایم مسمومیت می‌شوند.

شادنیا با بیان اینکه ایجاد علایم مسمومیت با متانول زمانبر است، افزود: عمده بیماران بین ۱۲ ساعت و یا حتی در مواردی تا ۷۲ ساعت بعد از مصرف این الکل‌های سمی دچار نشانه‌های مسمومیت می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه مصرف مشروبات الکلی سمی با درجاتی از اختلال بینایی همراه است، عنوان کرد: افراد به دنبال مصرف اینگونه از مشروبات، معمولاً بعد از چند ساعت به یکباره دچار تاری و یا سیاهی دید می‌شوند. نشانه‌هایی مثل برفکی شدن دید و یا مگس پران و متاسفانه در شرایط وخیم‌تر شدن مسمومیت، کوری مطلق از مهم‌ترین عارضه‌های مصرف مشروبات الکلی سمی و دست ساز حاوی متانول است.

شادنیا با بیان اینکه مراجعه سریع به مراکز درمانی به دنبال مسمومیت با مشروبات الکلی ضرورت دارد، تاکید کرد: بسیاری از افراد با فرض اینکه با گذشت زمان نشانه‌های مسمومیت کمتر می‌شود در همان ساعات اولیه به مراکز پزشکی مراجعه نمی‌کنند، این کار می‌تواند باخطرات جدی همراه باشد، که آسیب‌های چشمی، کوری، کاهش سطح هوشیاری و حتی مرگ از جمله آن است.

وی در پایان با یادآوری اینکه نشانه‌های مسمومیت با الکل‌های سمی با تاخیر بروز می‌کند، افزود: نکته مهم درباره الکل‌های سمی این است که هر فردی که از این مشروبات استفاده کند، دچار مسمومیت می‌شود؛ بنابراین میزان مصرف عامل تعیین کننده در بروز نشانه‌ها و آسیب نیست، مصرف این الکل‌های سمی در هر اندازه‌ای خطرناک است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بنوش و بمیر!
  • باید برای رفع تعهد ارزی از کشورهای همسایه ریال را به رسمیت بشناسیم
  • چین اولین مقصد صادرات کالاهای ایرانی/ باید بازار چین را بشناسیم
  • شهید حسین اسکندرلو را بیشتر بشناسیم
  • علائمی که نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید
  • این کشور رکورددار سوء مصرف الکل در کودکان و نوجوانان شد
  • باید مکتب آوینی را بشناسیم
  • مصرف الکل‌های سمی در هر اندازه‌ای خطرناک است
  • الکل‌های دست‌ساز و قاچاق زمینه‌ساز بروز مسمومیت
  • این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید